Kip met veertig teentjes knoflook

Toen ik dit recept las, dacht ik “doe even normaal!” Ik bedoel: 40 tenen knoflook! Veertig! Dat zijn dus bijna 4 hele knoflookbollen. Daarmee genereer je een ‘luft’ waarmee je je vrienden en buren voor minimaal een maand op afstand houdt. Wat zeg ik? Hiermee meur je dusdanig drastisch dat je je huisdieren eigenlijk nu al als vermist kunt gaan opgeven. Kip met 40 tenen knoflook… Tuurlijk! OK, er staat ‘teentjes’. Alsof dat wat uitmaakt!

Het grappige is dus, dat het enorm meevalt. De knoflook wordt gaar gepoft als het ware en de resterende pasta is veel minder riekend en uitgesproken van smaak dan je zou vermoeden. Dus: gewoon doen. Want echt, je proeft bij dit recept ook nog gewoon kip.

4 personen

120 minuten bereiden

Ingrediënten
10 g boter
1 eetlepel olijfolie
1 grote kip
40 teentjes knoflook, ongepeld
2 eetlepels gehakte rozemarijn
2 takjes tijm
270 ml droge witte wijn
150 ml kippenbouillon
225 g bloem

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de boter en olie in een braadpan van 4½ liter en braad de kip op matig vuur aan alle kanten aan. Haal de kip uit de pan en doe de knoflook, rozemarijn en tijm erin. Bak ze 1 minuut. Doe de kip weer in de pan en voeg de wijn en bouillon toe. Laat alles sudderen en schep de saus telkens over de kip.

Doe de bloem in een kom en voeg 150 ml water toe tot een kneedbaar deeg ontstaat. Verdeel het in vieren en rol elk stuk enigszins langwerpig uit. Bekleed de rand van de braadpan met het deeg. Doe het deksel op de pan en druk goed aan.

Zet de pan 75 minuten in de oven. Haal het deksel van de pan door het deeg te breken. Laat de kip in nog 15 minuten in de oven bruin worden en leg hem dan op een bord. Laat het braadvocht op matig vuur inkoken tot 250 ml.

Snijd de kip aan, pel de teentjes knoflook en knijp de knoflook boven de kip uit. Geef de saus erbij.

Recept bron: Okoko recepten.

Comments

Leave a Reply