Kabeljauw met prei

Ik snap er helemaal niets meer van… Het ene moment wordt een bepaalde diersoort met uitsterven bedreigd; het andere moment ligt dat zelfde species bij de kiloknaller. Olifanten waren tot voor kort bijna uitgestorven. Maar recent rapporteerde het WNF dat dat niet (langer?) het geval was. Kennelijk hebben de Chinezen een ander potentieverhogend middel dan gemalen ivoor ontdekt… Zo was het ook met kabeljauw. Vroeger ‘vis-voor-de-arme-man’, toen hoogst exclusief en alleen betaalbaar met een inkomen van 5x modaal. Nu weer behoorlijk algemeen… Laat dus staan die kattekorrels etende Tilapia!

Dat ganzenvet moet je echt zien te bemachtigen. Wordt ook steeds makkelijker, want rond Schiphol schieten ze die vliegende grazers bij de vleet af. Ze maken er ook prima croquetten van!

4 personen

25 minuten bereiden

Ingrediƫnten
4 dikke eetlepels boter (of ganzenvet, lekker!)
2 flinke preien, zonder het donkergroen, in zeer dunne plakjes
4 moten kabeljauwrug van ruim 100 g
scheutje cream sherry of Pedro Ximenez sherry

Bereiden
Smelt 2 eetlepels boter in een braadpan en doe er de prei bij, wat zout en 2 eetlepels water. Dek af en laat op laag vuur 15 minuten smoren. Hussel tussentijds een keer om. Zout de stukken kabeljauw goed, laat even staan. Droog ze af en bak ze op half laag vuur in de resterende boter, 6 minuten totaal moet genoeg zijn. Haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Giet de sherry in de vispan, laat goed bruisen en roer. Leg de kabeljauw erin terug, bestrooi met peper en serveer de kabeljauw met de prei.

Recept bron: Okoko recepten.

Comments

Leave a Reply