Tajine met kip, olijf en ingemaakte citroen van Jamie Oliver

Die Jamie Oliver heeft het nogal slim voor elkaar. Een heel kookimperium opgebouwd en nog steeds onverminderd ‘hot’. Terwijl het dus eigenlijk gewoon een nogal luie donder is… Neem nou dit recept: het lijkt heel wat qua ingrediënten en bereidingstijd. Maar feitelijk bestaat het gros van het ‘werk’ uit wachten. Wachten op het gemarineerd raken van de kip. En wachten op het gaar pruttelen van de hele mik. En dan dat ‘Tajine’… Da’s dus gewoon snobspeak voor een goede braadpan. Zo’n zwarte die je van je (groot)ouders hebt geërfd. Of – beter – die Creuset die je je zelf ooit eens cadeau deed. Zo die je maar: die Oliver heeft het knap voor elkaar.

Doet niets af aan het feit dat dit gewoon erg lekker is!

4 personen

5 minuten voorbereiden
110 minuten bereiden
180 minuten wachten

Ingrediënten
1 hele kip (ca. 1 1/2 kilo), liefst vrije uitloop of biologisch, met vel, in 4 stukken (vraag je slager of poelier dat voor je te doen)
olijfolie
1-2 grote venkelknollen
2 uien, grof gehakt
een klein bosje verse koriander
4 teentjes knoflook, in plakjes
2-3 kleine ingemaakte citroenen, zonder zaadjes, in stukjes gehakt
80 g zwarte en groene olijven, zonder pit
een flinke pluk saffraan
500 ml hete, biologische kippenbouillon
1 volle theelepel korianderzaad, gestampt
1 afgestreken theelepel komijnpoeder
1 volle theelepel gemberpoeder
2 eetlepels olijfolie

Bereiden
Meng de ingrediënten voor het smeersel in een kommetje. Leg de stukken kip in een grote kom, wrijf ze in met het smeersel, dek de kom af met folie en laat de kip minstens een paar uur, maar liefst een hele nacht, in de koelkast marineren.

Doe wanneer je zover bent een flinke scheut olijfolie in een tajine of grote, zware braadpan en braad de stukken kip 5-10 minuten op hoog vuur aan tot ze rondom mooi goudbruin zijn. Leg ze wel eerst op het vel.

Snijd terwijl de kip ligt te braden de venkelknollen in 8 gelijke partjes en doe ze samen met de uien, de koriandersteeltjes en de knoflook in de pan. Roer goed, laat alles een paar minuten bakken en doe er dan de ingemaakte citroen, olijven en saffraan bij. Giet de hete bouillon in de pan, roer alles nog een keer goed door elkaar, leg er een deksel of een stuk aluminiumfolie op en laat de hele boel 1Ω uur zachtjes pruttelen, tot het vlees van het bot begint te vallen. Controleer halverwege of alles goed gaat en roer de hele boel nog een keer door elkaar. Giet er als het te droog dreigt te worden een scheutje water bij.

Roer als de kip gaar is alles nog een laatste keer voorzichtig door elkaar en laat het eventueel een paar minuten zonder deksel inkoken als het je nog wat te vloeibaar lijkt. Proef een hapje, voeg zo nodig een snufje zout en peper toe en strooi er de blaadjes koriander over. Een tajineschotel heeft op zich al voldoende liefde en aandacht in zich en heeft geen poespas nodig. Een eenvoudige kom lichtgekruide, dampende couscous volstaat.

Recept bron: Okoko recepten.

Comments

Leave a Reply